Menu hari ini 28/8/2014

menu pilihan hari ini di sesuaikan dengan apa yang ada di dalam esbok (orang johor panggil ni. tapi ai still maintain panggil petiais uolls) adalah:

asam pedas ikan pari
sawi taiwan sos tiram
jeruk maman 

sy tau resepi ni semua orang terel.
 tapi nak share jugak versi sy yang malas giler babeng. 
dan sy memang jarang buat benda yg susah atau 
bende yang remeh temeh atau terlalu banyak bahan2
sebab tahap kerajinan sy memang terhad. hehe.
jadi sesuai sangat la resepi2 ini untuk orang yang tak berapa rajin macam saya,.
*clapclap


Menu pertama:

Asam Pedas Ikan Pari.

bahan2nya

cili kering 
bawang besar
bawang putih
halia 
belacan
buah keras (takde pun takpe) 
= blend kan kesemuanya sekali. 
daun kesum
bunga kantan
watak utama jangan lupa ikan si paripari
watak sampingan bendi /tomato/ terung
air asam
garam dan pak aji

Cara2nya..

1.Tumis bahan2 yang blend tadi hingga pecah minyak,
2. kemudian masukkan ikan, kacau2 sikit.. masuk kan daun kesum dan bunga kantan.
3. masukkan air asam secukup kepekatan yang di kehendaki.
4. dah menggelegak masukkan watak sampingan, garam dan pak aji
5. siap, bleh makan dengan nasi putih..

masa makan kat kedai asam pedas kat kulaijaya, asam pedas dia pekat dan masam giler... 1st time rasa sepure macam tu. so kalau tak suka masam, letak sedang2 je... pastu kalau cili tak cukup pedas, bleh tambah lada hitam tumbuk, tak tau la johor ke melaka style.tapi sedap..

menu ke 2

SAWI TAIWAN SOS TIRAM

bahan2nya,

Sawi taiwan atau ape jenis sayur yang comel2 tu
ikan bilis/ udang kering
bawang putih
sos tiram
garam gula

cara2nya,
1. tumis bawang putih dan ikan bilis yang telah di tumbuk, 
2. masuk kan sayur, dan air sikit,
3. masukkan sos tiram , garam dan gula.. 
4. nak cantik, buh hirisan cili merah. kasi kaler2 sikit.
5.siap......

menu ke 3

JERUK MAMAN

bahan2nya,

Jeruk maman ready made beli kat pasar dalam semangkuk
ikan selayang atau ikan kembung goreng sekor
cili api beberapa batang

cara2nya,
1.tumbuk ikan goreng, buang tulang dulu ye
2.cili tu sukehati nak sebiji2, atau potong, atau tumbuk.
3.gaulkan semua sekali. siapppp..

jeruk maman ni 1st time makan, sebab selalu nampak kat pasar.. bila nak beli je suami kata tak yah sebab tak makan. tapi last week tak pergi dengan dia, so boleh la beli... notbad la rasa dia... ^_^
okeh, dah boleh gi masuk dapur masing2... 

SELAMAT MEMASAK....








Tiada ulasan: