Nasi Jagung dan Anak Beranaknya.

*entry hari ini lebih panjang dari biasa*

Tada.. harini chef memasak makanan kegemaran chef. hehe.
sebenar nye tak susah pun kalau kite menggunakan bahan2 yang mudah di dapati. 
yang penting sebelum masak, sila selongkar gobok dan esbok anda.
pastu suai padan kan apa yang boleh di buat.. =)



Menu hari ni adalah

nasi jagung
ayam masak merah
pajeri terung
acar timun

nak resepi tak? semua ingat masak macam ni susah.. tapi sebenarnya 
ini yang paling senang tau.
sy lagi rela masak macam ni hari2,
dari masak lauk pauk. 
terutama yang bersantan, renyah..
ecehhh cakap macam pro je. padahal tiap kali masak call mak tanya macam mana,
macam mana.. sampai mak kata, tiap kali nak masak je call, 
tulis la lain kali..
padahal, cer tanya hari2, mesti mak bagi resepi berlainan.
so kena la call untuk uptodate resepi terbaru. ye tak?
haha..

tanpa membuang masa, mari kite teruskan.
sebelum tu.. sebenarnya tujuan sy tulis ni sebab senang untuk rujukan sy pada masa akan datang.
tau2 jer lah sy paling susah nak ingat resepi... tulis kat buku sampai dah naik lunyai asyik selak...
gegegege.

Menu utama
Nasi jagung

bahan2..
beras sudah semestinya
bawang merah, putih, halia di blend
minyak kesukaan -sapi/ biasa /jagung/olive/ planta
4 sekawan- pelaga, cengkih, kayu manis, bunga lawang
jagung tin (jenis seketul2)
air mencukupi
garam
susu cair sikit (tak suka tak yah bubuh)

cara2nya..
1. tumis bahan2 yang telah di blend beserta 4 sekawan tadi sampai harum subur di hati.
2. masuk kan beras yang telah di basuh bersih.
3.kacau2, masukkan jagung sesuka hati. jangan letak terlampau banyak. agak2.
4.masukkan air, susu dan garam. boleh jugak kalau nak letak daun pandan kasi wangi. (kali ni tak buh susu sebab sayang wooo, bukak setin, guna tak sampai suku. pastu lebih simpan nye simpan sampai rosak. tapi kalau buh susu lagi sedap, rasa gebu2 je nasi tu.. )
5. tanak sampai masak,pastu kacau. 
6. siap sedia untuk di makan.

tips tak nak kasi nasi jelatah, dah menggelegak dan kacau, tutup dengan kertas surat khabar pastu baru letak penutup. makcik sy ajar. tp selalu pakai wrapping tu je pun boleh.

Menu ke 2

Ayam masak merah merah delima, putih putih melati

bahan2 nya
ayam yang siap goreng dengan garam kunyit
cili kering, bawang merah, putih , halia, lengkuas blend siap2 
( jangan stress kalau tak de lengkuas, tak ade pun tak apa, ada lagi sedap. haha)
4 sekawan -pelaga, cengkih, kayu manis, bunga lawang ( mak tak bubuh, mak mertua bubuh)
serai di ketuk
sos cili
garam, gula
bawang besar potong bulat
kacang peas tin (jika ada /suka)

cara2nya kacang mak enon.
masak macam biasa. semua orang tahu masak sambal.. hahaha.

Menu ke tiga

Pajeri terung

bahan2 nya
terung siap di belah
bawang merah, putih, udang kering  blend kan xyah halus mulus sangat.
serbuk kari secukup rasa
4 sekawan- pelaga, cengkih, kayu manis, bunga lawang
kerisik
air
garam 
gula, kasi manis2 sikit

cara2nya
1. tumis bahan blend, 4 sekawan rama-rama
2. masuk kan serbuk kari, kacau lagi sampai garing,
3.masukkan air, terung
4.bila dah empuk, masukkan kerisik, garam dan gula.
5.siap


Menu terakhir

Acar Timun

bahan2 nya tertakluk pada apa yang ada
timun
carrot
tomato
bawang merah 
cuka 
gula

caranya2,
1. hiris semua nya memanjang.
2. kacau cuka dan gula ,kemudian curahkan dalam campuran tadi
3. biarkan seketika kasi meresapi 1 sama lain.
4. siap

amacam? senang kan. tak banyak bahan pun, jadi marilah kita rajin2 ke dapur untuk memasak demi ke amanan perut kita sendiri.. .. .. 


p/s: sila rujuk resepi google,  untuk mendapat resepi dengan ketepatan bahan2 yang betul.. sejak akhir2 ni sy masak main campak2 je.. keh3..




yum yum yum.. pinggan pun kasi tukar guna acoroc, baru terasa macam makan kat kenduri,. baru lah selera bleh tambah 3,4 kali.. heehe..


okeh, bye. chef nak tutup dapur selama 3 hari semperna hari merdeka ni...
chef nak pergi bercuti. wuhuuuuuu.

SELAMAT HARI MERDEKA~!!
Merdekakanlah diri anda dari di jajah dengan sifat malas yang tak berketepian. chewaah..



Tiada ulasan: