Puding Karamel Lapis Coklat


tada.. selamat pagi...
harini nak share resepi dessert yang di buat petang semalam..
gara2 terliur dengan kawan sekolah pos dekat fb dia..
resepi ni dia ambil dr blog dia 

puding karamel ni salah 1 kegemaran sy.. sejak dari zaman sekolah lagi dah pernah cuba buat sendiri.. cuma lepas kahwin ni suka nau google resepi cari yang terbaik..
dah macam2 jenis resepi pernah cuba. walau kadang2 ada yang tak seperti di ingin kan.
tapi resepi ini salah 1 yang terbaik.

jom kita semak resepi copy and paste ni.

Resipi Puding Karamel Lapis Coklat

Bahan A
1 tin susu cair (375 ml)
5 s/b gula
3 biji telur A
1 s/k esen vanilla

2 s/b tepung kastad

Bahan B
1 tin susu cair
5 s/b gula
3 biji telur A
2 s/b tepung kastad
4 s/b serbuk koko atau 1 s/k serbuk nescafe + 1s/k coklat pes

Bahan C
2 s/b gula [hanguskan] atau 2 s/b madu-kite guna 5 s/b gula. suke karamel manyak2. 



Cara-caranya...

1.Kacau bahan A dan bahan B dalam 2 bekas yg berasingan. Tapiskan.
2.Masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci.
3.Panaskan periuk kukusan-kukus guna oven. Letak air dlm dulang pembakar dan kukus pd suhu 200′C.saya guna pengukus atas dapur.
4.Masukkan 1/2 cawan adunan bahan A dan kukus selama 5 minit atau sehingga masak.
5.Sebelum masukkan adunan B,goreskan sedikit bahagian atas permukaan lapisan A yang sudah masak tadi sedikit dengan sudu garfu.maksudnya nanti lapisan A dan B akan melekat antara 1 sama lain,kemudian masukkan pula 1/2 cawan adunan B diatas lapisan adunan A.
6.Ulang bahan A dan B berselang seli sehingga habis.-kite buat 3 lapis je. So kukus lama sikit pd setiap lapisan. nak buat 2 adunan pon boleh.
7.Sejukkan dan terbalikkan dalam pinggan hidangan
8.Potong dan hidangkan.boleh tahan 3 - 4hari dalam peti ais.


TADAAAA... Keratan rentas puding... yum3... sedap makan sejuk... laju je masuk anak tekak...

Tergoda tak? tergoda tak??? =)


SELAMAT MENCUBA..... 

Tiada ulasan: