Kacang Phool Sajian Istimewa


letak gambar dulu, baru ade mood menulis.. hehe..

semalam masa blogwalking dekat blog che mat gebu..
sy ternampak che mat buat kacang phool ni..
terus ai teringat foul medammas ai yang dah berkurun dalam gobok...
nak buat tapi tak terbuat2... beli kemain lagi.. pantang nampak ade orang jual..

kebetulan roti baguette yang buat garlic bread cicah mushroom soup sarapan pagi semalam masih berbaki...
jadi memang molek sangat lah..
kene pada masa nye....

kul 11 malam uolls ai mengambil tempat semula di dapur..
senang buat awal.. 
pagi esok tinggal panas kan dan sediakan bahan2 yang lain untuk sarapan..
kalau nak buat pagi memang tak terkejar..
sebab, selalunya pagi ada masa 10 minit je untuk buat sarapan..
nak masak air lagi, buat air lagi..
so 10 minit tulah kekadang terjadinya mee goreng, nasi goreng... 
nak bangun awal memang tak lalu.. hehe

dan kacang phool ni terkenal di johor juga di singapura..
sy sendiri masa duk johor belum kesempatan untuk merasa kehebatan kacang phool ni..
bila buat sendiri, agak2 beginilah rasa nya.
yelah, bila tanya mertua, diorang pun tak pernah makan..
abis cemmaneeee...

ngeh3...


menggunakan kacang ini.. dulu susah nau cari tau,. sekarang rasanya semua pasaraya dah ada..


hero utama kita dah siap di masak.. rupa tak menyelerakan tapi rasa sedap..
resepi kali ni memang kena dengan anak tekak, tak rasa rempah sangat..

resepinya adalah... copy paste dari Che Mat Gebu


BAHAN-BAHANNYA :-)
1 tin kacang pool, toskan dan ramas hingga hancur
1 tin kecil baked beans (cm guna cap ayam)
200 gram daging lembu kisar
10 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*(*dikisar halus)
1 1/2 camca besar rempah kari daging (baba's)
1 camca besar ketumbar serbuk
1 kiub daging (optional)
2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
2 camca besar minyak sapi

BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :-)
Roti paun atau roti perancis, potong, sapu sedikit majerin dan panggang sekejap
Telur, digoreng mata kerbau secukupnya
Bawang besar, didadu
Cili hijau, dihiris
Cili merah, dihiris
Tomato, dididadu
Limau kasturi secukupnya, dibelah dua
Minyak sapi cair

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan bahan kisar halus bersama rempah kari dan ketumbar serbuk, kacau rata, kalau pekat tambah sedikit air. Kacau hingga menjadi pes. Ketepikan. Panaskan minyak sapi, tumis pes rempah tadi hingga harum dan terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
  2. Masukkan daging kisar, kacau rata dan masak hingga daging berubah warna. Masukkan air dan kiub daging (jika guna). Bila mendidih, masukkan kacang pool dan baked beans. Kacau rata.
  3. Masak hingga pekat sedikit, tambah garam dan gula secukup rasa, masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api (bila sejuk kacang pool akan jadi pekat, jadi anda boleh tambah sedikit air panas jika nak sedikit cair). 
  4. Untuk menghidang, cedok secukupnya kacang pool ke dalam mangkuk sesuai, letak sekeping telur mata kerbau, tabur bawang besar, tomato, hirisan cili merah/hijau dan curahkan sedikit minyak sapi cair atasnya. Perah jus limau kasturi sebelum dihidangkan bersama roti bakar....Sedap dimakan suam..


                                                                                         Selamat Mencuba~!


Tiada ulasan: