Laksa Tersedap Di Seantero Dunia

Bahaha.. tajuk tak hagak2...
hari ini masak laksa.. 
sebab ade nenas, dan bahan pun cukup, melaksa la kite...

resepi ni di ambil dari blog Che Mat Gebu,,
giler lah buat laksa pun kena google.. laksa je pun..
haha..

sebenarnya resepi ni sama je dengan resepi yang mak selalu buat,
dari ku kecik hingga ke besar gajah, resepi nye sama je..
tapi tau2 jelah bila dah namanya resepi mak,
sume pakai main agak dan campak je, 
takde sukat2..
yang anak dia ni lemau betul kalau mak bagi resepi mengagak2 ni...

jadi menggoogle lak kite yekk...
dan ini kali ke 2 buat laksa utara ni...
sebab cik suami tak berapa suka..
tapi nak buat jugak sebab sy yang nak makan..

maka redha je lah hari ni yer...


seksi x sy? tergoda x???? hehe

LAKSA OPAH @ LAKSA KUALA

resepi copy and paste dari che mat gebu


BAHAN-BAHAN KUAH LAKSA :-)
600 gram ikan sardine atau ikan selayang
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap 1
1 genggam daun kesom
4 - 5 keping asam gelugor
3/4 cawan cili kisar
4 biji bawang besar*
1 1/2 inci belacan*(*dikisar halus)
1/4 camca teh serbuk perasa
Garam secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN-BAHAN ULAMAN :-)
Timun, dihiris memanjang
Daun salad, dihiris
Cili padi, dihiris
Bawang besar, dimayang halus
Nenas, dipotong kecil

BAHAN-BAHAN LAIN :-)
Mi laksa secukupnya (samada yang basah atau yang kering, kalau yang kering anda rendam dulu dan rebus hingga lembut)
Telur rebus secukupnya, dibelah 2
Petis untuk dimakan bersama laksa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KUAH LAKSA :- Ikan disiang, cuci bersih dan rebus (letak ikan dalam periuk, tuang air hingga ikan tenggelam) hingga ikan masak. Keluarkan ikan, biar sejuk dan asingkan isi dan tulangnya. Tumbuk isi ikan hingga lumat. Tulang ikan dikisar halus dan tapis. Asingkan stoknya.
  2. Tapis air rebusan ikan dan masukkan ke dalam periuk bersama bahan2 kisar halus, stok tulang ikan dan isi ikan yang ditumbuk. Tambah air lagi (che mat tambah lagi 1500ml air). Masukkan cili kisar dan asam gelugor. Kacau rata dan biar mendidih.
  3. Masukkan bunga kantan dan daun kesom. Masak dengan api sederhana hingga kuah pekat sedikit (dan hilang bau cili kisar). Perasakan dengan garam secukupnya dan serbuk perasa. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api...
  4. UNTUK LAKSA OPAH @ LAKSA KUALA :- Letak mi laksa secukupnya dalam mangkuk sesuai. Sendukkan kuah laksa (kacau dulu), kemudian tabur bahan2 ulam, yang ini ikut anda nak banyak atau sedikit. Letak telur rebus dan akhir sekali sudukan petis. Perah jus limau kasturi, gaul rata dan nikmatinya dengan penuh keenakkan.....hmmmm...2 mangkuk che mat makan laksa ni.


Tiada ulasan: